13 آذر 1400
زمان مورد نیاز برای مطالعه : 6 دقیقه
' 6
آشنایی با تاریخچه و کاربردهای ظرف‌های پلاستیکی «پت»

امروزه استفاده از ظرف‌های پلاستیکی پت (PET) برای بسته‌بندی آب یا دیگر انواع نوشیدنی‌ها بسیار رایج شده است.

قیمت ارزان، سهولت دسترسی و استفاده و همچنین اطمینان از بهداشتی‌بودن و سلامت آب یا نوشیدنی، از جمله مهم‌ترین دلایل گسترش استفاده از این ظرف‌هاست. اما در چند سال اخیر، وضعیت تا حدودی تغییر کرده است.از یک طرف مشخص شده است این ظرف‌ها، بسیار کمتر از آنچه در ابتدا گمان می‌کردیم، بازیافت می‌شوند.تلنبارشدن این ظرف‌ها در جوی آب، طرفداران محیط‌ زیست را به واکنش واداشته است.

آنها با تأکید بر طول عمر زیاد این ظرف‌ها در طبیعت، از مردم می‌خواهند استفاده از این ظرف‌ها را تا حد امکان کاهش دهند و پس از استفاده، آن را وارد چرخه بازیافت کنند. اما نکته مهم دیگر این است که استفاده از این ظرف‌‌ها، آنچنان هم که در ابتدا گمان می‌کردیم، بی‌خطر نیست. براساس پژوهش‌هایی که در سال‌های اخیر انجام شده، مشخص شده است استفاده نامناسب از این ظرف‌ها هم می‌تواند خطرهایی را برای سلامتی مصرف‌کنندگان به دنبال داشته باشد، بنابراین توصیه می‌شود در صورت امکان از ظرف‌های یکبار مصرف گیاهی استفاده کنیم.

پت چیست؟


پت از دسته مواد پلیمرهای ترموپلاستیک و از خانواده پلی‌استرها است که از آن برای تولید فیبر یا الیاف استفاده می‌شود. از این ماده می‌توان برای تولید پوشاک و ظرف و مخزن مایعات استفاده کرد. مهم‌ترین ویژگی این ماده، قابل بازیافت‌ بودن آن است. مواد قابل بازیافت را با علامت مثلث روی بدنه آن مشخص می‌کنند.

البته هر کدام از مواد قابل بازیافت، فرمول شیمیایی متفاوت و درنتیجه خواص متفاوتی دارند، پس باید آنها را جداگانه بازیافت کرد. هر دسته از مواد قابل بازیافت را با عدد ویژ‌ه‌ای مشخص می‌کنند که عدد پلی‌اتیلن ترفتالات، «1» است.

 

هرچند پت کاربردهای بسیاری دارد، اما یکی از مهم‌ترین کاربردهای آن، تولید ظرف‌های مواد غذایی و بطری‌های مایعات است. این ماده پس از پلی‌اتیلن، پلی‌پروپیلن، پلی‌وینیل‌کلرید، چهارمین پلیمر پرکاربرد در جهان است.

پت بر حسب طرز تهیه، انواع گوناگونی دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به نوع بی‌شکل و شبه‌بلوری آن اشاره کرد. اگر اندازه نوع شبه‌بلوری این ماده، کمتر از 500 نانومتر باشد، ماده شفاف و در غیراین‌صورت مات یا سفید است که این موضوع به اندازه ذرات و همچنین ساختار آنها بستگی دارد.

این ماده را اولین‌بار، «جان رکس وین‌فیلد» و «جیمز تنانت» در سال ‌1941 ساختند. هرچند این ماده از همان زمان کاربردهای بسیاری یافت، اما اولین بطری پت در سال ‌1973 تولید شد.

استفاده در زندگی روزمره

اما چرا این ماده این همه کاربردهای گوناگون دارد؟ دلایل این موضوع بسیار است، اما واکنش‌ندادن به مواد متعارف موجود در محیط و همچنین شکل‌پذیری آسان آن، از مهم‌ترین عواملی است که باعث شد استفاده از آن رایج شود.

ما امروزه از این ماده در زندگی روزمره زیاد استفاده می‌کنیم؛ ازجمله ساخت بطری‌ها و دیگر ظروف مواد غذایی مانند بطری نوشابه و ظروف بسته‌بندی مواد غذایی منجمد و همچنین نگهداری لوازم آرایشی و ظرف نگهداری مواد شیمیایی و مواد شوینده خانگی. پلاستیک‌های پت بادوام و مستحکم هستند.

از بیشتر این محصولات می‌توان بارها و بارها استفاده کرد. امکان بازیافت این محصولات نیز وجود دارد. علاوه‌براین، شفافیت این محصولات باعث استفاده‌های متنوع‌تری از آن می‌شود. به دلیل شکل‌گیری آسان، امکان تولید ظرف‌هایی با در قفل‌شونده هم به‌راحتی فراهم است. این ظرف‌ها به آسانی شکسته نمی‌شوند. علاوه بر همه این موارد، شاید مهم‌ترین علت محبوبیت این محصول ارزان‌ بودن آن برای استفاده باشد.

دیدگاه

دیدگاه شما

پیشنهادی برای شما

نایلون های عریض کشاورزی نایلون های عریض3الی 10متری

قیمت :
گفتگو با غرفه دار

فرش ماشینی نگین کسری فرش ماشینی زمینه کرمی

قیمت :
گفتگو با غرفه دار

تابلو برق EK36 Electrical panel EK36

قیمت :
گفتگو با غرفه دار

رفع مسئولیت

مطالب بخش سبک زندگی « دسـ تو دسـ » در حوزه‌های پزشکی، تغذیه، روانشناسی، سلامت و زیبایی و تناسب اندام تنها جنبه‌ی اطلاع‌رسانی دارند و هرگز نباید جایگزین مراجعه به پزشک یا مشاور متخصص شوند . تیم تحریریه‌ی « دسـ تو دسـ » همواره در تلاش است با استفاده از منابع معتبر مطالبی به‌روز و مفید در اختیار مخاطبانش قرار دهد، اما با توجه به حساسیت زیاد حوزه‌های مرتبط با سلامت افراد، هیچ گاه توصیه نمی‌کند که از محتوای این مطالب بدون مشورت پزشک یا مشاور متخصص استفاده شود. در غیر این صورت مسئولیت عواقب احتمالی بر عهده‌ی خود فرد خواهد بود « دسـ تو دسـ » اکیدا توصیه می‌کند برای تشخیص، درمان یا تسکین هر گونه مشکل جسمی و روانی پیش از هر چیز با پزشک متخصص مشورت کنید و در صورت تایید ایشان توصیه‌های موجود در مطالب « دسـ تو دسـ » را به کار بگیرد و با توجه به آنچه گفته شد، « دسـ تو دسـ » مسئولیت هر گونه استفاده‌ی نادرست از محتوای این رسانه را که منجر به بروز مشکل یا عارضه‌ای برای فرد شود از خود سلب می‌کند

+
ورود / ثبت نام پراکندگی جغرافیایی سبد خرید سازمان ها نزدیک ترین ها