عموم مردم غالباً تصور میکنند هر موجود زندهای پس از مرگ به طور کامل به عناصر تشکیل دهندهاش تجزیه شده و به طبیعت باز میگردد. گرچه این مطلب تا حدود زیادی درست است، اما از چند دهه قبل دانشمندان متوجه شدند که تجزیه بافتهای مرده همیشه به طور کامل انجام نمیشود. لااقل در مورد مواد خاص و در شرایط ویژهای میکروارگانیسمهای تجزیه کننده مواد آلی، پلیمرهای ویژهای را میسازند که به تشکیل نفت، زغالسنگ و یا مواد هیومیکی (Humic Substsnce) منجر میشود.
در نظر بگیرید که از حدوداً 100 کیلوگرم بافت گیاهی خشک، در شرایط ایده آل مانند گرما، رطوبت، اکسیژن کافی و مواد معدنی چیزی حدود 15 کیلوگرم کمپوست به دست میآید. کمپوست در واقع ماده ارگانیک نیمه تجزیه شده است و با چشم غیر مسلح میتوان بافتهای گیاهی را در آن تشخیص داد. چنانچه روند تجزیه ادامه یابد از 15 کیلوگرم کمپوست چیزی حدود 3 کیلوگرم ماده نرم قهوهای رنگ که به آن هوموس گفته میشود به وجود میآید. در هوموس با چشم غیرمسلح آثاری از بافت گیاهی مشاهده نمیشود. اما در زیر میکروسکوپ سلولهای گیاهی قابل شناسایی هستند. اگر مجدداً شرایط مناسب برای فعالیت میکروارگانیسمها فراهم باشد، از 3 کیلوگرم هوموس در دورهای که ممکن است به دهها و یا صدها سال نیز برسد، سرانجام چیزی حدود 1 کیلوگرم ماده سیاه رنگ مایل به قهوهای به نام هیومیک اسید تشکیل خواهد شد.
متأسفانه فعالیتهای انسانی باعث آلودگی و کم ارزشی خاکها شده است. همچنین این فعالیتها مواد ارگانیک خاک را به شدت کاهش داده است. به طور مثال فرسایش حاصل از فعالیتهای بشری یکی از علتهای اصلی فقیر شدن خاک است. در فرآیند فرسایش سرعت از دست رفتن خاکهای سطحی از سرعت جایگزین شدن آنها خیلی بیشتر است. همچنین استفاده از کودهای شیمیایی، همراه با شخم زدن های سالیانه میزان هوموس خاک را کاهش میدهد. از طرفی زندگی گیاه به فعالیتهای بیولوژیکی خاک بستگی دارد و بدون مقدار مورد نیاز هوموس این فعالیتهای بیولوژیکی به شدت کاهش مییابند. برای احیا خاک، مواد ارگانیک باید دوباره به خاک بازگردانده شوند و هوموس از بین رفته باید از منبع خارجی دوباره به خاک برگردد. چون برای تولید طبیعی آن سالها زمان نیاز است بنابراین باید از منبع خارجی استفاده کرد.
کود هیومیک اسید دارای اشکال گرانول، مایع و پودری میباشد که هر یک ویژگیهای خود را دارد. اما به طور کلی به دو نوع فعال و غیر فعال تقسیمبندی میشوند. اسید هیومیک فعال به صورت مایع و پودر بوده و در آب حل میشود اما نوع غیر فعال به صورت گرانول بوده و در آب حل نمیشود؛ به همین دلیل مدت زیادی در خاک میماند.
دامنه مصرف کود هیومیک اسید بسیار متنوع و متغییر است. همانطور که قبلاً نیز گفته شد به دلیل ماهیت طبیعی این کود میتوان آن را در کشتهای ارگانیک و هیدروپونیک نیز استفاده نمود. همچنین به دلیل اینکه اسید هیومیک یک محرک زیستی است میتواند برای چمن، درختان، درختچهها، بوتهها، باغچهها و حتی گیاهان آپارتمانی نیز مورد مصرف قرار گیرد.
دیدگاه شما
مطالب بخش سبک زندگی « دسـ تو دسـ » در حوزههای پزشکی، تغذیه، روانشناسی، سلامت و زیبایی و تناسب اندام تنها جنبهی اطلاعرسانی دارند و هرگز نباید جایگزین مراجعه به پزشک یا مشاور متخصص شوند . تیم تحریریهی « دسـ تو دسـ » همواره در تلاش است با استفاده از منابع معتبر مطالبی بهروز و مفید در اختیار مخاطبانش قرار دهد، اما با توجه به حساسیت زیاد حوزههای مرتبط با سلامت افراد، هیچ گاه توصیه نمیکند که از محتوای این مطالب بدون مشورت پزشک یا مشاور متخصص استفاده شود. در غیر این صورت مسئولیت عواقب احتمالی بر عهدهی خود فرد خواهد بود « دسـ تو دسـ » اکیدا توصیه میکند برای تشخیص، درمان یا تسکین هر گونه مشکل جسمی و روانی پیش از هر چیز با پزشک متخصص مشورت کنید و در صورت تایید ایشان توصیههای موجود در مطالب « دسـ تو دسـ » را به کار بگیرد و با توجه به آنچه گفته شد، « دسـ تو دسـ » مسئولیت هر گونه استفادهی نادرست از محتوای این رسانه را که منجر به بروز مشکل یا عارضهای برای فرد شود از خود سلب میکند