یونجه رایجترین بقولاتی است که در سرتاسر جهان کاشته و برداشت میشود. منشأ آن در آسیا است. یونجه حداقل ۴۰۰۰ سال است که به عنوان یک گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگرفته و امروزه نیز استفادهی دارویی از آن رواج دارد. عرق یونجه هم که به صورت مستقیم از گیاه یونجه تهیه میشود، هزاران سال است که در طب چینی و هندی یک داروی با ارزش بوده.
امروزه یونجه در میان مردم رواج دارد و آنهایی که به فکر سلامتیشان هستند به سادگی میتوانند آن را در فروشگاه های مختلف پیدا کنند. قبل از اینکه یونجه به فروشگاهها و مزارع غذایی غربی راه پیدا کند، برای درمان تعداد زیادی از بیماریها در مشرق زمین استفاده میشد. به طور سنتی اعتقاد بر این است که این گیاه دارویی برای بهبود حافظه، شیردهی، مشکلات کلیوی و آرتریت مفید میباشد. این گیاه ارزشمند در طب سنتی چینی و طب سنتی هند جایگاه ویژهای دارد.
امروزه از عرق یونجه بیشتر برای افزایش وزن استفاده میشود، اما وجود مقدار زیادی مواد معدنی و ویتامین ها،نشان دهندۀ خواص سلامتی دیگری نیز هست. عرق یونجه همچنین حاوی آمینواسیدهای ضروری است که توسط بدن ساخته نمیشوند و باید از منابع غذایی دریافت شوند.
یونجه سرشار از ترکیبات گیاهی به نام ساپونین است. این ترکیبات ممکن است با اتصال نمکهای صفراوی به کلسترول در بدن، به کاهش سطح کلسترول کمک کنند. مطالعه ای روی 15 بیمار مبتلا به هیپرلیپوپروتئینمی انجام شد، نشان داد که مصرف دانهی یونجه به مدت هشت هفته به کاهش کلسترول تام و لیپوپروتئین بد با چگالی کم کمک کرد.
خواص ضد دیابتی و ادرار آور یونجه باعث میشود تا سطح قند بالا کنترل شود. مطالعهای که توسط دانشگاه قاهره انجام شد نشان دهنده این است که جوانه یونجه سطح بالای گلوکز را در حیوانات دیابتی کاهش میدهد.
مطالعهای روی موشها که توسط دانشگاه اولستر انجام شد نشان میدهد که یونجه دارای خواص ضد قند خون است که ممکن است به درمان دیابت کمک کند. جوانه و عرق یونجه همچنین ممکن است سلامت متابولیک را بهبود بخشند.
یونجه سرشار از فیتواستروژن است که میتوان از آن برای مقابله با علائم یائسگی استفاده کرد. مطالعهای که توسط دانشگاه سیهنا روی ۳۰ زن یائسه انجام شد، نشان داد که یک محصول خاص بر پایه عصاره یونجه میتواند علائم یائسگی مانند گُرگرفتگی، خشکی واژن و تعریق شبانه را درمان کند. مطالعه دیگری که توسط موسسه تحقیقاتی بکمن بر روی بازماندگان سرطان سینه انجام شد، نشان داد که مصرف کنندگان عرق یونجه کمتر دچار وقفه در خواب میشوند.
خواص ادرارآور یونجه ممکن است به کاهش سنگ کلیه و رفع مشکلات مربوط به مثانه و پروستات کمک کند. برخی تحقیقات نشان میدهد که جوشانده عرق یونجه ممکن است در درمان سنگ کلیه مفید باشد.
از یونجه و عرق آن به طور سنتی برای درمان مشکلات تنفسی مانند آسم استفاده میشود.
پلی ساکاریدهای پکتیک استخراج شده از ساقه یونجه دارای خواص ضد التهابی هستند و ممکن است در درمان استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید کمک کنند. در یک مطالعه بر روی موشها، اثر عصاره اتیل استات یونجه برای سرکوب تولید سایتوکینهای پیش التهابی مشخص شد.
عصاره و عرق یونجه به بازسازی کبد آسیب دیده کمک میکنند. انتشار آنزیمهای کبدی در خون میتواند یکی از دلایل آسیب کبدی باشد. مصرف خوراکی عصاره یونجه باعث کاهش غلظت آنزیم کبدی در خون میشود.
شواهد نشان میدهد که فیبر غذایی موجود در یونجه به درمان چندین مشکل گوارشی کمک می کند. برخی از این موارد شامل یبوست، نفخ، ورم معده و حالت تهوع می باشد.
ویتامین A موجود در عرق یونجه ممکن است به درمان خشکی پوست کمک کند. این ماده مغذی همچنین ممکن است رنگ و بافت پوست را بهبود دهد. کلروفیل موجود در یونجه ممکن است به پاکسازی پوست کمک کند. یونجه همچنین میتواند در نگهداری و ساخت پوست به بدن کمک کند.
برای سلامت مو مفید است
ویتامین B1 و B6 موجود در یونجه سلامت مو را تقویت میکند. پروتئین موجود در یونجه باعث رشد مو میشود. این ماده مغذی همچنین ممکن است به بهبود گردش خون در پوست سر کمک کند. کمبود آهن نیز یکی از علت های ریزش مو است. سیلیس موجود در عرق یونجه، روند ریزش مو را کند میکند.
دیدگاه شما
مطالب بخش سبک زندگی « دسـ تو دسـ » در حوزههای پزشکی، تغذیه، روانشناسی، سلامت و زیبایی و تناسب اندام تنها جنبهی اطلاعرسانی دارند و هرگز نباید جایگزین مراجعه به پزشک یا مشاور متخصص شوند . تیم تحریریهی « دسـ تو دسـ » همواره در تلاش است با استفاده از منابع معتبر مطالبی بهروز و مفید در اختیار مخاطبانش قرار دهد، اما با توجه به حساسیت زیاد حوزههای مرتبط با سلامت افراد، هیچ گاه توصیه نمیکند که از محتوای این مطالب بدون مشورت پزشک یا مشاور متخصص استفاده شود. در غیر این صورت مسئولیت عواقب احتمالی بر عهدهی خود فرد خواهد بود « دسـ تو دسـ » اکیدا توصیه میکند برای تشخیص، درمان یا تسکین هر گونه مشکل جسمی و روانی پیش از هر چیز با پزشک متخصص مشورت کنید و در صورت تایید ایشان توصیههای موجود در مطالب « دسـ تو دسـ » را به کار بگیرد و با توجه به آنچه گفته شد، « دسـ تو دسـ » مسئولیت هر گونه استفادهی نادرست از محتوای این رسانه را که منجر به بروز مشکل یا عارضهای برای فرد شود از خود سلب میکند