رطب یا خرما میوهای است تکلپهای و گرمسیری جزو تیره نخلها، که بسیار شیرین است. این میوه را یک انرژیزای طبیعی میدانند. مواد مغذی موجود در خرما موجب کاهش کلسترول مضر خون شده و از ابتلا به پوکی استخوان پیشگیری میکند. خرما، میوهای با طبع گرم و تر است.
خرما انواع مختلفی دارد از جمله، هلیله ای، اجوا، برهی، شاهانی، صفوی، زاهدی و …
1 . میزان بالای ویتامین d و c موجود در خرما، باعث کاهش چین و چروک پوست شده و آن را جوان میکند. همچنین هسته ی خرما حاوی فیتوهورمون هایی است که از چین و چروک پوست پیشگیری کرده و تاثیرات ضدپیری با اهمیتی دارد.
2 . آهن، موجب افزایش گردش خون در پوست سر شده و افزایش رشد مو را موجب میشود. خرما، منبعی غنی از آهن است.
3 . خرما یکی از میوه هایی است که به سمزدایی از کبد کمک شایانی کرده و از داشتن کبد چرب جلوگیری میکند. برای این مهم، 10 عدد خرما را شب تا صبح بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید.
4 . اگر سرما خورده اید؛ 5 عدد خرما را له کرده و به شیر اضافه کرده و آن را بجوشانید. مصرف این شیر تب و گلودرد شما را درمان خواهد کرد.
5 . خرما به دلیل شاخص گلیسم پایین، باعث افزایش قند خون نمیشود. به علاوه روی و منیزیم خرما، موجب تنظیم قند خون میگردد. در نتیجه میوه محبوب افراد دیابتی است.
6 . یکی از مشکلات شایع در زنان باردار، یبوست است. مصرف روزانه خرما میتواند از این مشکل جلوگیری کند. خرما حاوی آهن است و درمان کننده کم خونی زنان باردار؛ همچنین تقویت کننده رحم مادر است و شیر او را در دوران شیردهی افزایش میدهد.
مطالعات ثابت کرده که مصرف خرما از چهار هفته قبل از زایمان، زایمان را برای مادر و کودک راحت تر میکند.
7 . خرما سرشار از کلسیم و منیزیم است. این مواد معدنی، تقویت کننده استخوانهای کودکان و نوزادان میباشند. همچنین خرما، انگلهای روده در نوزادان و کودکان را از بین میبرد و در درمان سریع یرقان کودکان تاثیرگذار است. خوردن خرما به تقویت دندان و لثه کودکان کمک میکند. همچنین ملینی قوی در درمان یبوست کودکان و نوزادان میباشد.
8 . خرما به خاطر داشتن سطح بالایی از فلانوئیدها، تعداد اسپرمها را افزایش داده و موجب درمان اختلالات جنسی و ناباروری در مردان میشود. پیشنهاد میشود یک عدد خرما را با شیر بز و کمی عسل ترکیب کرده و میل نمایید.
9 . خرما حاوی مقادیر بالای فیبر است. این مهم موجب شده تا خرما تقویت کننده باکتریهای خوب معده باشد و در درمان درد معده و زخم معده مفید واقع شود.
10 . پتاسیم موجود در خرما در درمان اسهال تاثیر به سزایی دارد. خرما همچنین موجب افزایش حرکات روده شده و در درمان یبوست تاثیرگذار است.
11 . فیبر بالای موجود در خرما، علاوه بر موارد فوق موجب پیشگیری از بیماریهای خطرناکی چون هموروئید یا بواسیر میشود.
12 . خرما سرشار از آنتی اکسیدان های موثر است که باعث کاهش کلسترول مضر و تریگلیسیرید بالای خون میشود. به علاوه منیزیم و پتاسیم موجود در خرما، بر ایجاد تعادل میان الکترولیتهای بدن موثر بوده و کاهش فشار خون بالا را موجب میشود. این موارد، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را تا میزان بالایی کاهش میدهد.
یکی از نسخه های طب سنتی در این رابطه پیشنهاد میکند که مقداری خرما از شب تا صبح در آب خیس بخورد و صبح ناشتا مصرف شود.
13 . ویتامین B در درمان سردردهای میگرنی بسیار مفید است. خرما یکی از منابع این ویتامین میباشد.
14 . قند طبیعی، پروتئین و ویتامینهای پایه موجود در خرما، مصرف آن را برای افراد لاغری که قصد افزایش وزن دارند، ضروری میکند. به علاوه فروکتوز و گلوکز موجود در خرما، انرژی مورد نیاز برای تمرینات بدنسازی را فراهم میکند.
15 . وجود مقادیر بالای آهن در خرما موجب افزایش گلبولهای قرمز خون گردیده و در درمان کمخونی موثر است. همچنین آهن، موجب کاهش احساس خستگی در افراد میگردد.
16 . تحقیقات و مطالعات مختلف نشان میدهد که خرما میتواند در پیشگیری از ابتلا به سرطانهای روده، معده و کولون موثر باشد.
17 . مداومت در مصرف خرما، میتواند درمان کننده بیماریهای چشمی مانند شب کوری باشد.
18 . اگر به مشکل حساسیتهای فصلی دچار هستید؛ با مصرف خرما و دریافت گوگرد آلی موجود در خرما، این مشکل را حل کنید.
19 . کلسیم و فسفر به تقویت و رشد استخوانها کمک میکند. خرما سرشار از این مواد معدنی است و میتواند در پیشگیری از پوکی استخوان نیز موثر واقع شود.
20 . آنتی اکسیدان های موجود در خرما التهابات بدن را کاهش داده و میتواند از خطر ابتلا به آلزایمر بکاهد.
شیره خرما، محصولی شگفتانگیز از خرما
شیره خرما سرشار از آهن، کلسیم و فیبر است است و میتواند موجب افزایش گلبولهای قرمز خون شده و در درمان آنمی موثر باشد.
خرما همچنین خواص ضد التهابی دارد که در درمان روماتیسم تاثیرگذار است.
خرما به علاوه یک ملین قوی در درمان یبوست محسوب میشود.
برای درمان گلودرد و سرماخوردگی نیز میتوانید از شیره خرما استفاده کنید.
خرمای خشک یا تازه؟
مدت ماندگاری خرمای خشک به دلیل رطوبت پایین بیشتر است؛ اگر چه خرمای تازه نیز بین 8 الی 10 ماه قابل استفاده است. اگر خرمای خشک را در یخچال نگهداری کنید؛ تا 5 سال قابل استفاده است. لازم به ذکر است که هر دو نوع خرما مواد مغذی یکسانی دارند. البته خرمای خشک از مقادیر فیبر بیشتری برخوردار است.