در بیشتر منازل ایرانی انواع رومیزی، سجاده و پارچه هایی از جنس ترمه را می توان یافت. بسیاری از پارچه های ترمه در روکش های کوسن و مبل ، لباس های ترمه، جلد کتاب، کیف و کفش و … چشم نوازی میکنند که توجه شما را جلب می نمایند.
خانم های ایرانی به این پارچه سنتی و زیبا و البته گرانقیمت علاقه بسیاری دارند؛ اما باید توجه داشت که برای دوام و حفظ رنگ و زیبایی و افزایش دوام آن نیاز به مراقبت و رعایت نکاتی می باشد. در این بخش از نمناک،شما را با شیوه های صحیح نگهداری از ترمه و نکات شستشوی آن آشنا خواهیم کرد.
نگهداری از ترمه
پارچه ترمه ضخیم است اما حساس
معمولا ترمه از ابریشم طبیعی تهیه میشود که موجب استحکام بالای آن می شود . با وجود ضخامت پارچه ترمه و الیاف محکم آن ، در برابر نور و رطوبت آسیب پذیر هستند. ابریشمی بودن الیاف ، باعث حساس بودن ترمه می شود .بهترین روش برای شستشو و تمیز کردن ترمه خشکشویی و یا بخارشویی آن است.
بافت ترمه نیاز به مهارت بالایی دارد چرا که بسیار سخت و مشکل است . تراکم بالای تار و پود ترمه ، مقاومت نسبی در آن به وجود آورده است .پارچه های ترمه ، دوام بیشتری نسبت به سایر پارچه ها دارند اما رنگ آن ممکن است در اثر نور یا رطوبت تغییر کند ، به ویژه قسمت های تیره ممکن است خیلی سریع تغییر رنگ دهند.
شستشوی پارچه ترمه
برای شستشوی ترمه، در ابتدا باید از نوع رنگ آن آگاه شد.مثلا اگر رنگ ترمه، رنگ های ثابت گیاهی است ، می توان از آب سرد و شوینده های معمولی استفاده نمود و ترمه را با دست شست و اگر ترمه با آستری و یراق همراه است، شستن با آب به آن آسیب می رساند، بنابراین می توانید از روش خشکشویی ترمه استفاده کنید.
در صورت شیمیایی بودن رنگ الیاف ترمه ، برای جلوگیری از پس دادن رنگ ، باید حتما آن را خشکشویی کرد. حتما توجه داشته باشید که در زمان خشکشویی ترمه، تاکید نمایید که ترمه خشکشویی شود و از آب شویی استفاده نگردد.
اگر قصد شستشوی پارچه ترمه را در منزل دارید به نکات زیر توجه کنید:
قبل از آغاز شستشو ، گرد و غبار آن را به وسیله ضربات ملایم بگیرید.
برای شستشوی پارچه های ترمه بزرگ مانند پرده ، حتما آنها را به خشکشویی ها بسپارید. شستشوی حجم زیادی از این پارچه با توجه به ضخامت و حساس بودن آن در منزل ، کار پر زحمتی است علاوه بر آن ممکن استکه مواد شوینده به درستی از سطح آن پاک نشوند و پارچه دارای لکه شود و آسیب ببیند.
از آب با دمای ولرم استفاده نمایید.
مراقبت از پارچه ترمه
هرگز از ترکیبات شوینده حاوی آنزیم و سفید کننده استفاده نکنید.
شوینده های ملایم مانند شوینده های مخصوص کودکان ، بهترین مواد برای شستشوی ترمه می باشند .
از چنگ زدن و چلاندن ترمه خودداری کنید.
برای تمیز شستن ترمه ، آن را برگردانید و فشار کمی به آن وارد کنید.
اگر پارچه ترمه بیش از اندازه کثیف باشد، باید مدت زمان بیشتری در محلول آب و مواد شوینده مناسب بماند تا آلودگی های آن برطرف شود.
دوخت انواع پارچه های ترمه معمولا بسیار محکم است اما با عدم احتیاط و چلاندن آن ، دوخت ها سست می شوند.
برای براق شدن و تمیزی بیشتر ترمه می توان در انتهای شستشو آن را در ترکیب آب و سرکه قرار دهید و سپس آبکشی کنید.
خشک کردن ترمه
هانطور که گفته شد رطوبت زیاد باعث آسیب رسیدن به ترمه میشود، بنابراین می توان پس از اتمام شستشو ، پارچه را درون حوله ای تمیز بپیچید تا آب اضافی آن گرفته شود.
برای خشک کردن ترمه ، آن را در یک محیط باز و به صورت افقی و بر روی یک سطح صاف پهن کنید.
ترمه نباید به طور مستقیم در معرض نورآفتاب قرار بگیرد ، چرا که تابش آفتاب به سرعت باعث رنگ و رو رفتگی این پارچه گران قیمت میشود.
اتو کردن ترمه
برای صاف شدن و اتو کردن ترمه ، حتما از یک پارچه نخی بر روی آن استفاده کنید و ترمه را نیز به پشت قرار دهید.
اتو کردن ترمه
نکات تکمیلی درباره پارچه های ترمه
پارچه های ترمه که روی آن ملیله دوزی می شود را نباید شستشو داد، برای جلوگیری از کثیف شدن آن ها ، به طور مرتب باید گردگیری شوند.
اگر از نوع رنگ ترمه خود آگاهی ندارید بهتر است پیش از شستشو یک پارچه تمیز و سفید را مرطوب کرده و آن را بر روی یک قسمت کوچک از ترمه خود بکشید. اگر پارچه سفید رنگی شد حتما ، ترمه شما نیز رنگ پس می دهد و بهترین روش برای شستشوی آن خشکشویی کردن آن خواهد بود.
هرگز از ماشین لباسشویی برای شستشوی ترمه استفاده نکنید زیرا کاملا به این پارچه آسیب خواهد رساند.
دیدگاه شما
مطالب بخش سبک زندگی « دسـ تو دسـ » در حوزههای پزشکی، تغذیه، روانشناسی، سلامت و زیبایی و تناسب اندام تنها جنبهی اطلاعرسانی دارند و هرگز نباید جایگزین مراجعه به پزشک یا مشاور متخصص شوند . تیم تحریریهی « دسـ تو دسـ » همواره در تلاش است با استفاده از منابع معتبر مطالبی بهروز و مفید در اختیار مخاطبانش قرار دهد، اما با توجه به حساسیت زیاد حوزههای مرتبط با سلامت افراد، هیچ گاه توصیه نمیکند که از محتوای این مطالب بدون مشورت پزشک یا مشاور متخصص استفاده شود. در غیر این صورت مسئولیت عواقب احتمالی بر عهدهی خود فرد خواهد بود « دسـ تو دسـ » اکیدا توصیه میکند برای تشخیص، درمان یا تسکین هر گونه مشکل جسمی و روانی پیش از هر چیز با پزشک متخصص مشورت کنید و در صورت تایید ایشان توصیههای موجود در مطالب « دسـ تو دسـ » را به کار بگیرد و با توجه به آنچه گفته شد، « دسـ تو دسـ » مسئولیت هر گونه استفادهی نادرست از محتوای این رسانه را که منجر به بروز مشکل یا عارضهای برای فرد شود از خود سلب میکند