کاشی و سرامیک از صنایع پر کاربرد در صنعت محسوب میشوند که تاثیر بسیار زیادی در دکوراسیون و تزئینات داخلی و خارجی ساختمانها دارند.
یکی از مهمترین نکاتی که هنگام نازک کاری ساختمان باید به آن دقت شود، خرید کاشی و سرامیک مناسب و کاشی کاری و سرامیک کاری به بهترین شیوه ممکن است.
کاشی کاری و سرامیک کاری ساختمان
کاشی کاری و سرامیک کاری جزء پر کاربردترین صنایع در ساختمان سازی محسوب میشوند.
کاشی و سرامیک به علت مقاومت بالا در برابر رطوبت و فرسایش، عدم تغییر رنگ در طول سالهای طولانی، تنوع رنگ و جنس، عایق حرارتی مناسب بودن و... بسیار مورد توجه افراد هستند.
از طرفی کاشی کاری و سرامیک کاری باعث افزایش زییاییهای ظاهری و معماری ساختمانها میشوند، بنابراین لازم و ضروری است که این صنعت جدی گرفته شود.
معمولا از انواع کاشی و سرامیک برای فضای داخلی ساختمان مانند آشپزخانه، سرویس بهداشتی، پارکینگ، کف ساختمان و… استفاده میشود.
انواع کاشی و سرامیک
کاشی و سرامیکها تنوع بسیار بالایی از نظر شکل، جنس، ابعاد و … دارند. هر کدام از کاشی و سرامیکها با توجه به ویژگیهایی که دارند در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرند.
در ادامه به شرح مختصر کاشی و سرامیکهای متنوع را معرفی خواهیم کرد.
سرامیک گرانیتی حاصل ترکیب خاک رس با ویژگیهای خاص و فاقد کربنات به ویژه کربنات کلسیم است
سرامیک گرانیتی طی مراحل پخت و اضافه کردن رنگ دانه تشکیل و درست میشود و فاقد هر گونه لعاب است.
سرامیکهای گرانیتی رایجی که در ساختمان سازی استفاده میشوند عبارتند از:
1-سرامیکهای گرانیتی کف فلفل نمکی
2-سرامیکهای گرانیتی رگهای
3-سرامیکهای گرانیتی رستیک
4-سرامیکهاب پرسلانی؛
این دسته از سرامیکها در دمای بسیار بالا پخته شدهاند و معمولا ضخیمتر از کافی و سرامیک معمولی هستند.
از سرامیکهای پرسلانی معمولا برای کف ساختمانها استفاده میکنند که جذب آب کمتری دارند.
سرامیکهای خاطره کویر یزد به صورت لعابدار و بدون لعاب در بازارهای صنعتی موجود هستند.
سرامیکهای موزاییکی؛
همانطور که از نام آنها مشخص است سرامیکهای موزاییکی شبیه به موزایک در قطعات ریز لعابدار یا بدون لعاب هستند.
طرح و نقش این سرامیک بسیار متفاوت و متنوع بوده و داری ضخامت چند میلیمتر و اندازه ۳۰۰×۶۰۰ میباشد.
سرامیکهای موزاییکی معمولا به شکل مربعی، مستطیلی، ششگوش، هشت گوش و… هستند.
سرامیک کف و کاشی لعابی؛
کاشی لعابی نوعی سرامیک نازک با روکش لعاب شیشهای است که شکل ظاهری بسیار متنوعی از نظر طرح و رنگ دارد.
از کاشیهای لعابی در بیشتر مواقع برای کاشی کاری آشپزخانه و سرویس بهداشتی استفاده میکنند.
سرامیک طرح پارکت و سنگ؛
از سرامیکهای طرح پارکت و سنگ به جای پارکتهای چوبی استفاده میشود و بسیار شیک و زیبا هستند.
سرامیکهای طرح پارکت تنوع بسیار بالایی داشته و به صورت چند بعدی نیز میباشند.
سرامیکهای طرح پارکت در محوطه استخر، سرویسهای بهداشتی، دکوراسیون محیطهای داخلی و… مورد استفاده قرار میگیرند.
توجه داشته باشید که سرامیک و کاشیها با توجه به چیدمان به موارد زیر تقسیمبندی میشوند.
چیدمان لوزی شکل؛
در این حالت سرامیک و کاشیها با زاویه ۴۵ درجه نسبت به هم قرار گرفته و شکل لوزی را ایجاد میکنند. طرح لوزی باعث میشود که فضا بزرگتر از چیزی که هست به نظر برسد.
چیدمان حصیری؛
چیدمان حصیری بیشتر برای پارکت و کف ساختمانها دیده میشود.
این سرامیک و کاشیها معمولا با زاویه ۹۰ درجه نسبت به هم قرار میگیرند.
چیدمان چرخ دندهای؛
در این طرح از کاشی و سرامیک معمولا مربع کوچکی در وسط قرار گرفته و سرامیکهای مربعی شکل بزرگتر در چهار سمت آن نصب میشوند.
چیدمان زیگزاگی؛
چیدمان زیگزاگی نیز جزء چیدمانهای پر طرفدار بوده و کاشی و سرامیک به شیوه زیگزاگ کنار هم قرار میگیرند و تنوع شکل و رنگ بسیار بالایی دارند.
فرش سرامیکی؛
فرش سرامیکی نوعی از سرامیکهای تزئینی است که طرح فرش داشته و زیبایی منحصر به فردی را ایجاد میکند.
چیدمان سه بعدی؛
این نوع چیدمان با کنار هم قرار گرفتن سرامیک و کاشی کنار هم طرحهای سه بعدی ایجاد میکنند و معمولا در کاشی کاری و سرامیک کاری استخرها، رستورانها و مکانهای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند.
از چیدمان شش ضلعی سرامیکو کاشی معمولا برای سرویسهای بهداشتی و حمامها استفاده می کنند و به صورت شش ضلعی کنار هم قرار میگیرند.
انتخاب کاشی با کیفیت و مناسب تاثیر بسیار زیادی به روی کیفیت کاشی کاری و سرامیک کاری دارد. بنابراین هنگام خرید کاشی و سرامیک باید نهایت دقت را داشته باشید.
کاربرد کاشی کاری و سرامیک کاری در ساختمان
کاشی کاری و سرامیک کاری ساختمان با توجه به بخشهای مختلف ساختمان مانند آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام و… متفاوت بوده و به شرح زیر است:
کاشی کاری آشپزخانه؛
استفاده از کاشی و سرامیک به دلیل ضد آب بودن و نظافت آسان در آشپزخانه بسیار کاربردی است. کف آشپزخانه بیشتر از سایر محیطها در معرض آلودگی و چربی قرار میگیرد، به همین دلیل کفپوش آشپزخانه باید در برابر مواد شوینده اسیدی مقاومت بالایی داشته باشد.
کاشی آشپزخانه به راحتی با آب و مقدار کمی مادهی شوینده تمیز میشود و تمام لکهها و روغنها از بین میروند. برای خرید کاشی آشپزخانه حتما به رنگ دکوراسیون توجه داشته باشید.
کاشی کاری پذیرایی باید با کیفیت و دقت بالایی انجام شود زیرا اولین جایی است که پس از ورود به منزل در دید افراد قرار میگیرد.
اگر به دنبال نمایی زیبا در پذیرایی هستید، طرحهای متنوع و زیبایی از کاشی و سرامیک میتوانید جهت نصب کاشی و سرامیک کف پذیرایی انتخاب کنید.
در طراحی دکوراسیون پذیرایی اغلب از سرامیک به عنوان کفپوش استفاده میشود. سرامیک کف پذیرایی از طیفهای رنگی روشن تا تیره وجود دارد. رنگ روشن سرامیک پذیرایی برای خانههایی با متراژ کم کاربرد دارد تا فضا را بزرگتر از آنچه هست نشان دهد.
رنگهای تیره سرامیک برای اتاقهایی با متراژ بزرگ میتواند کاربرد داشته باشد که باید متناسب با دکوراسیون انتخاب شود. کاشی کاری پذیرایی با سرامیکهای طرح چوبی نیز انجام میشود که جدید وارد بازار شدهاند. این مدل سرامیکها از زیبایی و اهمیت بیشتری در دکوراسیون داخلی برخوردار هستند.
کاشی کاری سرویس بهداشتی و حمام؛
کاشی و سرامیک به دلیل ضد آب بودن، مقاومت بالا در برابر رطوبت کاربرد اساسی در سرویس بهداشتی و حمام دارد. همچنین کیفیت کاشی و سرامیکهای مخصوص سرویس بهداشتی به این صورت است که به راحتی تمیز شده و لیز نمیباشند.
این کاشی و سرامیکها در برابر مواد شیمیایی اسید و باز مقاومت بالایی دارند و در برابر ضربه و ساییدگی مقاومت بالایی دارند.
سرامیک دیوار تفاوت زیادی نسبت به سرامیک کف سرویس بهداشتی و حمام دارد. در حمام که رطوبت بیشتری وجود دارد بهتر است کاشی کاری با ملات و سیمان انجام شود.
رنگ محبوب و پرکاربرد برای کاشی کاری سرویس بهداشتی سفید و رنگهای روشن است زیرا سرویس بهداشتی را تمیزتر و روشنتر نشان میدهد. اندازه کاشی و سرامیک حمام و سرویس بهداشتی باید متناسب با فضای سرویس بهداشتی و حمام انتخاب شود.
کاشی کاری پارکینگ و حیاط؛
در انتخاب کاشی پارکینگ باید به طرح و جنس کاشی توجه ویژهای داشته باشید. مدل کاشی کاری پارکینگ و حیاط مانند کاشی کاری شطرنجی یا شبکهای بسیار در زیبایی محیط تاثیرگذار است.
گاهی قبل از کاشی کاری، سطح پارکینگ و حیاط نیاز به تعمیرات و زیرسازی دارد. سطح مورد نظر باید صاف، بدون ترک و برآمدگی باشد. این کار توسط متخصص پین ورک قبل از کاشی کاری با مهارت خاصی انجام میگیرد.
انتخاب کاشی و سرامیک مناسب روند نازک کاری ساختمان را سرعت بخشیده و مراحل کاشی کاری و سرامیک کاری را آسانتر میکند. برای خرید کاشی و سرامیک باید به این نکات دقت ویژهای داشته باشید.
هنگام خرید کاشی و سرامیک توجه داشته باشید که هیچ گونه لکه، لب پریدگی، عیوب چاپی، ترکهای مویی و سایر ایرادات دیگر نداشته باشند.
از دیگر نکات مهمی که باید به آن توجه داشته باشید مقاوت در برابر آب است، حتما در مورد مقاومت کاشی و سرامیک در مقابل آب تحقیق کنید.
از آنجایی که کاشیها نسبت به سرامیک سبک وزنتر هستند برای پوشش دیوارها مناسبتر هستند. برای کف ساختمان از سرامیک و برای دیوارها از کاشی استفاده کنید.
هنگام خرید کاشی و سرامیک به درجه ساییدگی توجه داشته باشید و توصیه میکنیم کاشی و سرامیکهایی با درجه ساییدگی و مقاومت بالا انتخاب کنید.
در انتخاب سرامیک و کاشی باید توجه کنید که آنها را برای سرامیک کاری و کاشی کاری چه بخشی از ساختمان خریداری میکنید. به مثال کاشی مناسب برای سرویس بهداشتی با کاشی مناسب برای کف ساختمان فرق میکند.
هنگام خرید کاشی و سرامیک ضریب اصطکاک را نیز در نظر داشته باشید.
حتما برای انتخاب کاشی و سرامیک از یک کاشی کار و نصاب سرامیک ماهر و کاربلد مشورت بگیرید، زیرا این افراد با توجه تجربهای که دارند به بهترین شیوه ممکن شما را راهنمایی میکنند.
برخی از افراد بر این تصوراند که کاشی و سرامیک هیچ گونه تفاوتی با هم ندارند. اگر شما نیز بر این تصورید حتما ادامه مقاله را مطالعه کنید.
تفاوت کاشی و سرامیک
کاشیها معمولا از دو قسمت تشکیل شدهاند:
بخش سفالی که قسمت اصلی و استخوانبندی کاشی است.
لعاب کاشی که مادهای شیشهای بوده و به روی قسمت سفالی قرار میگیرد.
سرامیک نیز به مخلوط خاک رس با ماسه و فلدسپار در دمای بالا گفته میشود.
عمدهترین تفاوت کاشی و سرامیک در نحوهی استفاده آنها است. معمولا از کاشیها برای پوشش انواع دیوار استفاده میکنند و از سرامیک برای پوشش کف ساختمان استفاده میکنند.
در واقع اصلیترین تفاوت کاشی و سرامیک در میزان استحکام و مقاومت آنهاست. مقاومت کاشیها معمولا در برابر فشار، سرما و گرما کمتر از سرامیک بوده و به نسبت رطوبت بیشتری را جذب میکنند.
در ادامه اطلاعات دقیق در زمینه نصب کاشی و سرامیک در اختیارتان میگذاریم، با ما همراه باشید.
کاشی و سرامیک در دیوارها، کف ساختمان و سایر بخشهای ساختمان مثل پشت بامها نصب میشوند. شاید تصور کنید روند کلی نصب کاشی و سرامیک در همه بخشهای ساختمان به ظاهر یکی است.
اما نصب هریک از قسمتها، مواد و روش مخصوص به خود را دارد. همچنین بهترین زمان برای نصب کاشی و سرامیک ساختمان، بعد از اتمام کار بنایی ساختمان است.
مراحل کاشی کاری و سرامیک کاری کف ساختمان
کاشی کاری و سرامیک کاری در کف ساختمان شامل دو مرحله میشود.
مرحله اول: زیر سازی
اطمینان از مقاوم بودن بستر کار؛
در ابتدا قبل از این که شروع به کاشی کاری و سرامیک کاری کنید باید از مقاومت بستر کار اطمینان کسب کنید.
چنانچه بستر کار مقاوم نباشد پس از مدتی باعث شکستگی کاشی و سرامیک میشود و از طرفی باعث تولید صدا نیز میشود.
استفاده از سیمان جهت زیرسازی؛
برای زیر سازی میتوانید از سیمان استفاده کنید زیرا لایه سیمانی مانع نفوذ آب میشود و انحراف در فضای زیرسازی را به حداقل ممکن میرساند.
اطمینان از یکنواختی سطح؛
سطحی که میخواهید در آن کاشی کاری و سرامیک کاری کنید باید کاملا یکنواخت و هموار باشد.
برای هموار کردن بستر کاشی کاری با استفاده از فیبر محل اتصال کاشیها را به روی ملات خشک مشخص کنید و سپس از لایه دیگری ملات استفاده کنید.
استفاده از خطوط راهنما؛
با ایجاد خط راهنما برای کاشی کاری و سرامیک کاری دقت کار خود را افزایش میدهید. به این منظور توصیه میکنیم که از نوارهای مخصوص یا گچهای مخصوص برای ایجاد خطهای صاف استفاده کنید.
برای این کار نقطه میانی هر دیوار را پیدا کرده و نقاط را به هم متصل کنید. برای اینکه کار شما بدون عیب و ایراد باشد، باید خطوط وصل شده صاف باشند.
قرار دادن کاشی و سرامیک روی سطح؛
پس از اینکه یک الگو صاف برای نصب کاشی و سرامیک انتخاب شد نوبت قرار دادن کاشی روی سطح است. کاشیها را به صورت منظم و با دقت بالا به روی سطح قرار میدهید.
در برخی مواقع کاشیهایی که در گوشه قرار میگیرند به برش نیاز دارند. توجه داشته باشید که برش باید با دقت بالا انجام شده و باعث بهم ریختگی شکل کاشی کاری نشود.
آماده کردن ملات؛
ملاتی که برای کاشی کاری خریداری میکنید دستور عمل خاص خود را دارد و در بیشتر مواقع به صورت پودر میباشد و باید با آب مخلوط شود.
بافت ملات نباید خیلی شل و یا خیلی سفت باشد. پس از اضافه کردن آب به ملات حداقل ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید تا به غلظت مناسبی از ملات برسید و اگر به آب نیاز داشت اضافه کنید.
قرار دادن کاشی و سرامیک روی ملات؛
بعد از اینکه ملات را به صورت کاملا یکنواخت و صاف پهن کردید کاشی را به روی ملات قرار میدهید.
توجه داشته باشید که هنگام نصب کاشی و سرامیک فاصله ۱.۸ اینچی از لبه کاشی و دیوار ایجاد کنید.
این فاصلهها در آخر با دوغاب پر خواهند شد.
ایجاد فاصله بین کاشیها؛
برای ایجاد فاصله بین کاشیها میتوانید به صورت چشمی عمل کرده و فاصله مناسبی ایجاد کنید. این فاصله نباید خیلی نزدیک به هم یا دور از هم باشد.
مطمئن بودن از یکنواخت بودن سطح؛
پس از نصب هر کاشی به کمک تراز از یکنواخت و صاف بودن کاشی اطمینان کسب نمایید.
برای اجرای دوغاب در ابتدا فاصله دهندههای کاشیها را برداشته و شروع به دوغابریزی میکنید.
طرز تهیهی دوغاب نیز به روی بسته آن نوشته شده است.
در پایان به روی سطوح کاشی نیز دوغاب میریزید و به مدت ۲۰ دقیقه صبر میکنید.
پاک کردن دوغاب؛
با یک اسفنج مناسب و مرطوب دوغاب را از روی کاشی و سرامیک پاک میکنید. توصیه میکنیم که این کار را یکسره انجام ندهید و هر کاشی را به صورت تکی پاک کنید.
اجرای مجدد دوغاب؛
پس از پاک کردن دوغاب با اسفنج مدت زمان ۳ ساعت صبر کرده و به صورت مجدد دوغاب ریزی کنید و پس از ۲۰ دقیقه آن را پاک کنید.
درزگیری؛
درزگیری مرحله پایانی کاشی کاری و سرامیک کاری کف میباشد. توجه داشته باشید که هر ۶ ماه یک بار باید درزگیری کاشیها انجام شود.
مراحل کاشی کاری و سرامیک کاری دیوار
کاشی کاری و سرامیک کاری دیوار نیز همانند سایر بخش های ساختمان، شامل مراحل زیادی میشود که عبارتند از:
اندازه گیری طول وعرض دیوار؛
در ابتدا باید طول و عرض دیوار اندازه گیری شود. پس از اندازه گیری محاسبه میکنید که به چه تعداد کاشی نیاز دارید.
جدا کردن کاشیهای قدیمی؛
به کمک قلم و چکش کلیهی کاشیهای قدیمی و صدمه دیده را جدا میکنید.
برای جدا کردن حتما از گوشه دیوار شروع کنید و قلم را با زاویه ۴۵ درجه بین کاشیها قرار داده و برای جدا سازی اقدام کنید.
دقت داشته باشید که نباید به دیوار آسیب وارد کنید.
بتونه کاری؛
برای اینکه قسمتهای آسیب دیده دیوار را ترمیم کنید باید از بتونه استفاده کنید.
از کاردک به منظور بتونه کاری استفاده کرده و سپس ۴ تا ۶ ساعت صبر کنید تا کاملا خشک شود.
سطحی که قرار است کاشی کاری کنید باید کاملا سمباده کشیده شده و هموار شده باشد.
اگر سطحی که میخواهید کاشی کاری کنید بسیار بزرگ است میتوانید از سمباده برقی کمک بگیرید.
تمیز کردن دیوار؛
بعد از اینکه مرحله سمباده کشیدن تمام شد با یک اسفنج خیس دیوار را تمیز کنید و سپس به مدت یک ساعت صبر کنید تا خشک شود.
استفاده از سیلر ضد آب؛
چنانچه قصد کاشی کاری کردن دیوار حمام را دارید حتما از سیلر نواری ضد آب استفاده کنید و ۲ تا ۳ ساعک صبر کنید تا کاملا خشک شود.
انتخاب الگو برای کاشی کاری؛
الگوی مناسبی برای کاشی کاری انتخاب کرده و در این مرحله به شکل کاشیها و رنگ بندی آنها دقت کنید.
نصب کاشی و سرامیک روی دیوار؛
از گوشه دیوار شروع کرده و به اندازه استاندارد به روی دیوار ملات زده و کاشی را نصب کنید.
دقت داشته باشید که لایه ملات باید نازک باشد.
ایجاد خطهای افقی روی ملات؛
به کمک ماله مخصوص با زاویه ۴۵ درجه نسبت به دیوار خطوط افقی روی ملات ایجاد کنید. با این کار کاشیها به راحتی نصب میشوند.
قرار دادن کاشی به روی ملات؛
حال با دقت بسیار بالا اولین کاشی را از لبه دیوار به روی قسمت مورد نظر میگذارید و از فاصله دهنده کاشی استفاده میکنید.
برداشتن فاصله دهندهها؛
پس از اینکه تمام کاشیها را نصب کردید، فاصله دهندهها را برمیدارید.
اجرای دوغاب؛
15 دقیقه بعد از برداشتن فاصله دهندهها برای دوغاب ریزی اقدام میکنید.
تمیز کردن سطح دیوار؛
۳۰ دقیقه پس از دوغاب دهی کاشیها با اسفنج خیس برای پاک کردن سطح کاشیها اقدام کنید.
سیلر زنی؛
در پایان نیز به روی کاشیها سیلر زده و ۶ تا ۸ ساعت صبر میکنید تا خشک شود.
کاشی کاری و سرامیک کاری جزء مراحل حساس بوده و باید با دقت بسیار بالایی انجام شود.
دیدگاه شما
مطالب بخش سبک زندگی « دسـ تو دسـ » در حوزههای پزشکی، تغذیه، روانشناسی، سلامت و زیبایی و تناسب اندام تنها جنبهی اطلاعرسانی دارند و هرگز نباید جایگزین مراجعه به پزشک یا مشاور متخصص شوند . تیم تحریریهی « دسـ تو دسـ » همواره در تلاش است با استفاده از منابع معتبر مطالبی بهروز و مفید در اختیار مخاطبانش قرار دهد، اما با توجه به حساسیت زیاد حوزههای مرتبط با سلامت افراد، هیچ گاه توصیه نمیکند که از محتوای این مطالب بدون مشورت پزشک یا مشاور متخصص استفاده شود. در غیر این صورت مسئولیت عواقب احتمالی بر عهدهی خود فرد خواهد بود « دسـ تو دسـ » اکیدا توصیه میکند برای تشخیص، درمان یا تسکین هر گونه مشکل جسمی و روانی پیش از هر چیز با پزشک متخصص مشورت کنید و در صورت تایید ایشان توصیههای موجود در مطالب « دسـ تو دسـ » را به کار بگیرد و با توجه به آنچه گفته شد، « دسـ تو دسـ » مسئولیت هر گونه استفادهی نادرست از محتوای این رسانه را که منجر به بروز مشکل یا عارضهای برای فرد شود از خود سلب میکند