مراسم قند شکنی مراسمی است که در بعضی از شهرهای ایران در مراسم ازدواج انجام می دهند که در چند شهر به صورت متفاوت است ما در اینجا مراسم قند شکنی چند شهر را آورده ایم با ما همراه باشید.
پس از این که خانواده عروس بله را دادند ، یک شب بزرگان خانواده پسر برای مشخص کردن مبلغ مهریه و دیگر مسائل به خانه دختر میرفتند . در خانه عروس خانم پس از صحبت های بسیار درمورد مهرریه و صحبت های دیگر با ثابت شدن قول و قرار ها با صلوات و کف زدن صحبت ها را تمام می کردند و به رسم محلی ، کله قندی را که خانواده پسر به دنبال خود آورده اند از سوی یکی از نزدیکان داماد می شکند.
البته این شکستن با تشریفات خاصی همراه است و با تفریح و بگو و بخند بسیاری همراه می باشد . این قند کله ای که به زیبایی تزیین شده است باچکش قند شکنی که آن هم تزئین شده است کله قند با یک ضربه محکم جدا میشود و با گرفتن انعام به مادر دختر داده میشود که پس در مراسم عقد روی پارچه سفیدی که به وسیله دونفر روی عروس خانم گرفته میشود ساییده می شود.
در این مراسم پس از شکستن کله قند به همه چای شیرین می دهند و به خانواده پسر چای شیرین دورنگ میدهند که در مقابل مبلغی به عنوان انعام پس از خوردن چای دورنگ داخل استکانها گذاشته میشود ....
مراسم “قند سیندیرما” (قند سینما) یکی از مراسماتی است که از دوران قدیم در شهر چهاربرج مرسوم است. این مراسم پس از خواستگاری و بله گرفتن از عروس و خانوادهاش انجام می گیرد.
برای اجرای مراسم قند سیندیرما هر دو خانواده فامیل و دوست آشنا را به همراه ریش سفیدان شهر به منزل پدر عروس دعوت می کنند. در آنجا خانواده عروس و داماد با همکاری و مساعدت ریش سفیدان مقدار مهریه و شیربها را معین می کنند و به رسم سنت در کاغذی نوشته و آن را امضا میکنند.
آنگاه قند را بر روی یک سینی که پارچه قرمز رنگی روی آن کشیده شده قرار داده و با تزئیناتی مخصوص به همراه قند شکن به مجلس میآورند. به رسم ادب، قند را جلوی مسنترین شخص حاضر در مجلس میگذارند تا وی بشکند. معمولا این شخص هم قند را به افراد و ریش سفیدان دیگر تعارف میکند تا آنها بشکند. پس از چند دقیقه، اقوامِ جوان و نوجوان خانواده داماد جلوی فردی که میخواهد قند را بشکند جمع میشوند تا کلّهی قند را مال خود کنند.
ریش سفید مورد نظر، قند را در دستانش گرفته و برای خوشبختی زوجین دعا میکند و صلوات میفرستد. آنگاه یک ضربه از قسمت کلّهی قند زده و آن را میشکند. کلّهی بر زمین افتاده قند را یکی از جوانان که زرنگ تر است بر می دارد.
پس از چند روز مادر عروس به همراه یک هدیه به خانهی فردی که کلّه قند را برداشته ، میرود. با دادن آن کادو که بیشتر یک پیراهن و یا پارچهی پیراهن است، کلّه قند را از آنها میگیرد و به همراه مراسمی به نام “قند باشی” به خانهی داماد میبرد. مراسم قند باشی شامل بردن انواع کادو از سوی خانواده عروس به خانواده داماد میباشد.
یکی دو شب پس از خواستگاری مراسم اره سری برپا می شد به نحوی که یک قواره پارچه به عنوان علامت در مجمه ای می گذاشتند و به خانه عروس می بردند. کله قند شکستن پای تقریبا ثابت همه ی اره سری ها بود . در شب اره سری از سوی خانواده داماد یک نفر شیخ یا پا منبری خوان برای جاری کردن صیغه ی محرمیت دعوت می شد و بعد از خواندن دعای مخصوص با چکش کله قند را می شکست.
مادر عروس در سینی ای که اغلب با یک بقچه ی زیبا تزیین شده بود یک قواره پارچه پیراهنی و یا دستمال و جوراب مردانه می گذاشت و به مجلس می برد که این کادو مال کسی بود که کله قند را شکست. تکه های کله قند را به مادر عروس می دادند تا عروس خانم آن را با خود به خانه ببرد و با داماد نوش جان کند.
دیدگاه شما
مطالب بخش سبک زندگی « دسـ تو دسـ » در حوزههای پزشکی، تغذیه، روانشناسی، سلامت و زیبایی و تناسب اندام تنها جنبهی اطلاعرسانی دارند و هرگز نباید جایگزین مراجعه به پزشک یا مشاور متخصص شوند . تیم تحریریهی « دسـ تو دسـ » همواره در تلاش است با استفاده از منابع معتبر مطالبی بهروز و مفید در اختیار مخاطبانش قرار دهد، اما با توجه به حساسیت زیاد حوزههای مرتبط با سلامت افراد، هیچ گاه توصیه نمیکند که از محتوای این مطالب بدون مشورت پزشک یا مشاور متخصص استفاده شود. در غیر این صورت مسئولیت عواقب احتمالی بر عهدهی خود فرد خواهد بود « دسـ تو دسـ » اکیدا توصیه میکند برای تشخیص، درمان یا تسکین هر گونه مشکل جسمی و روانی پیش از هر چیز با پزشک متخصص مشورت کنید و در صورت تایید ایشان توصیههای موجود در مطالب « دسـ تو دسـ » را به کار بگیرد و با توجه به آنچه گفته شد، « دسـ تو دسـ » مسئولیت هر گونه استفادهی نادرست از محتوای این رسانه را که منجر به بروز مشکل یا عارضهای برای فرد شود از خود سلب میکند